Javni prevoz

Aerodrom - Budapest Airport (BUD)

Karta za gradski prevoz - kupovina karte u vozilima gradskog prevoza je moguća po većoj ceni, osim za metro, karte se kupuju na kioscima za karte i automatima. BudapestCard je elegantno rešenje ukoliko imate nameru da često koristite gradski prevoz.

Prevoz - aerodrom - postoji direktna linija vozom do centra grada. Mini bus servis sa aerodroma prevozi putnike do grada.

Gradski prevoz - u sistemu gradskog prevoza su sledeća prevozna sredstva: autobus, trolejbus, tramvaj, metro, uspinjača i brodovi.

Za turističke obilaske sve znamenitosti Budimpešte su dobro povezane sa javnim prevozom.

  • Evropa
  • JUŽNA EVROPA
  • SRBIJA
  • KOPAONIK
  • PANČIĆEV VRH
  • 2017 m
  • SRPSKI
  • RSD - DINAR
  • +01.00 UTC
  • INI, BEG


Kopaonik je najveći planinski masiv u Srbiji dužine 80 km i popularna turistička destinacija leti i zimi. Sa svojih 200 sunčanih dana u toku godine, Kopaonik nazivaju i “sunčanom planinom”. Sneg pada od kraja novembra i na raspolaganju skijašima je sve do maja meseca, blizu 160 dana godišnje. Ono po čemu je Kopaonik poznat je pejzaž pun četinarskih šuma, najzastupljeniji četinari su smrča i jela. Planina Kopaonik je proglašena za Nacionalni park “Kopaonik” sa mnogim endemskim biljnim i životinjskim vrstama.

Istorija Kopaonika

Nacionalni park Kopaonik se nalazi u centralnom delu Republike Srbije. Zbog svojih prirodnih vrednosti, 1981. godine Kopaonik je proglašen za nacionalni park. Nacionalni park Kopaonik obuhvata površinu od 11.810 hektara i po broju endemičnih vrsta predstavlja jedan od najznačajnijih centara biodiverziteta endemične flore Srbije.

Kako stići do Tasosa

Automobilom - Do ostrva tasos se lako stiže autoputem do Soluna i dalje ka istoku autoputem ka gradu Kavala. U Kavali se nalazi luka gde se možete ukrcati na trajekt ka Skali Prinos ili od Kavale produžiti ka luci Keramoti, gde se ukrcavate na trajekt ka Limenasu (kraća vožnja trajektom je iz Keramotija). Na ostrvu Tasos postoji kružni put oko ostrva dužine oko 100 km, koji povezuje sva mesta na Tasosu. Udaljenos Limenarije od Beograda je 870 km ili 11 sati vožnje, od Niša 650 km ili 8 sati vožnje

Autobusom - Organizovani sezonski polasci za Limenariju u organizaciji turističke agencije Sani Tours.
Avionom - Redovnom aviolinijom od Beograda do Soluna, nakon toga autobusom do Kavale ili privatnim transferom do Limenarije. Let uz presedanje do aerodroma Alexandroupolis (AXD), koji opslužuje grad Kavala i region.

Provod

Kopaonik je poznat po odličnom provodu za uslove planinskog skijaškog centra. U toku dana i nakon skijanja možete uživati u kafićima, barovima, klubovima i restoranima do jutarnjih časova. Preporučujemo za mlade skijaše, kao i za porodice sa decom zbog brojnih dečijih sadržaja.

Dali ste znali

Plaže sa prestižnim priznanjem Plava zastavica (Blue Flag) na ostrvu Tasos su: Makryammos, gradska plaža kod luke u mastu Limenas, Chrysi Ammoudia, Dasylio Skala Prinos i Pefkari.

Najviši vrh Tasosa je planinski vrh Ipsarion visine 1204 m. Do vrha se može stići peške stazom iz sela Panagija ili automobilom iz sela Marijes.

Tasos je poznat po nakitu od belog zlata, a najpoznatija radionica i izložbeni prostor nalazi se u blizini Limenarije.

Znamenitosti

Nacionalni park “Kopaonik”, rafting Ibrom, banje: Jošanička, Lukovska, Kuršumlijska, Vrnjačka, Mataruška, Sijarinska, manastiri: Studenica, Žiča, Sopoćani.

Plaže

Makryammos plaža nalazi se u istoimenom kompleksu bungalova i jedna je od obeležja Tasosa, peščana je i okružena je borovom šumom i nalazi se u blizini Limenasa, ulaz se naplaćuje. Golden Beach je velika peščana plaža, koja se prostire duž celog zaliva, koji se nalazi na istočnoj strani ostrva, poznata je i po talasima. Aliki plaža nalazi se na jugoistoku i zanimljiva je po 2 plaže koje su podeljne poluostrvom na kojem se nalazi arheološko nalazište. Paradise Beach je jedna od popularnijih peščanih plaža na istočnoj strani ostrva. Popularne plaže su i u naseljenim mestima poput Limenarije, Potosa, Skale Rahoni, itd. Sve popularnija plaža među mlađom populacijom je La Scala Beach, koju nazivaju Majamijem Tasosa. Saliara Becah ili mermerna plaža je posebno zanimljiva zbog kamenih oblutaka na samoj plaži koji potiču od mermernog kamena.